Истории и разкази

Как изглежда един ден на дежурство в Спешно отделение (сам и на кой да е колега при нас). ЧАСТ ВТОРА

10,5 часа дежурство. 11,5 реално изработени, от тях 9,75 практически платени.

2 STEMI, т.е. остър инфаркт на миокарда, за които няма легло в интензивно отделение и се налагат рокади, за да оцелеят. Идва инвазивен кардиолог, оцеляват с няколко артеренол перфузора.

Едновременно с тях 86 годишна дама, която има 7 сина, една дъщеря и 17 внуци, която преди две години спряла да си пие лекарствата и идва с хипертензивен белодробен едем и показва „билкови таблетки“ (и за нея няма място в интензивно отделние) и вече не може да говори от задух, но лекарствата я тровели и ако не я ядосал пощальонът, който все на нея звънял за всички писма от входа нямало да има никакъв проблем. По 1-1,5 литра плеврални изливи от двете страни.

38 годишен мъж с поне 10-20 литра въздух в дебелото черво, непосредствено преди перфорация с волволус, налага се да влиза в ОП по спешност, но и за него няма интензивно легло, всички са заети с КОВИД 19 на обдишване.

49 годишна жена с огромен лимфом, причинил вече механичен субилеус.

Преди това жена с тежки плеврални изливи – източвам я, диша. Друга жена с пневмоторакс след поставяне на порт – поставям и при пълен пневмоторакс в ляво с изместване на медиастинума, торакален дренаж по Бюлау. Оцелява.

Мъж, изпил 60 омепрацола от по 40 милиграма, пиян, жена му го ядосала. От провинциалната централа по отравяния казват, че не е критичен, понеже не е минал дозата от 60 мг/кг тегло.

Друг политоксикоман, дрогиран, пиян, залян, 4 полицаи го държат.

Една реанимация, масивна БТЕ, въпреки тромболиза умира, съответно е вече без пулс, като идва. 90 минути реанимация.

Това по-интересните случаи, обикновените не ги споменавам. Всичко на един ден и то от по-леките.

После някакви си там дами, които пишат рецепти по неотложни кабинети цял живот ми пишат колко са важни с тяхната специалност по спешна медицина, която не съществувала в Германия…

Аз не съм важен, обикновен здравен работник съм и за това дежурство получавам по-малко пари от учител, инженер или главната сестра (което не значи, че те получават достатъчно или много). Не поучавам, давам пример, който иска да му се смее, да му се подиграва или да го последва. Всеки си прави избора. Изказването се касае за Германия.

П.С. Аз съм най-ниското ниво на медицинското обслужване и има далеч по-квалифицирани работи от моята. Емоцията, която споделих показва само и единствено моята загриженост и ежедневно усилие за постигане на целите на професията. Това, което аз правя, го правят и много други колеги. Да, като цяло нищожна част от лекарите, но много други колеги при и около мен.

Може да харесате и

One Reply to Как изглежда един ден на дежурство в Спешно отделение (сам и на кой да е колега при нас). ЧАСТ ВТОРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *