Истории и разкази

Смених си фризьора

Преди месец разбрах, че „дамата“ е антиваксерка, когато ми каза, дали не се притеснявам за живота си от това, че съм три пъти ваксиниран. На входа се показва приложението, че човек е ваксиниран. Тя с вероятно ориенталски произход, но със сигурност родена в Германия, работи в един от малкото фризьорски салони на стара германска фамилия. Може и германка да е, която всяка седмица се пече на солариум, не знам. Не искам да знам. Под 30 годишна. Малко еко, малко алтернативни, но се търпи, работят добре. Тя всъщност знаела била, че при мен имало много ваксинирани болни, но нямало да казва от къде го знае… Тя наистина е убедена, че знае по-добре от мен при мен как е. Не се притеснява от Ковид 19, защото „знае как да оптимира тялото си“. Сиреч, аз, който от 15 години не спя по два дни в седмицата с три годишно прекъсване във Варна не знам, тя с 4 дневна работна седмица знае (понеделник не работят повечето фризьори в Германия).

Предложих и да подам депеш до Нобеловия комитет за това, че е етаблирала начин човек „да си оптимира тялото и да не боледува от Ковид 19“, защото това ще е епохално откритие. Тя се оказа скромна и каза, че начинът си е известен, не го е открила тя. Питах я, дали работи в събота (в неделя не може по закон в Германия), тя каза: „о, ако трябваше да работя още един ден щях да се гръмна, да не съм луда“.

Попитах я, а дали това, че работи само 4 дни в седмицата, само и единствено по едно и също време, че няма и никога е нямала нито една нощна смяна и не познава термина „извънреден труд“ няма нещо общо с „оптимизацията“, за която тя ми съобщава.

Можело да има и то роля, но тя се хранила с продукти от една страница и всеки ден след работа (т.е. по средата на моя работен ден) ходила на спорт и не стояла до късно пред телевизора, сиреч си ляга, когато при мен се разиграват драми, достойни за сериала Спешно отделение и още по-брутални, дори.

Днес дойде пак време да ходя на фризьор. Гледам кой в гуугъл е следващият най-близък, оказа се ориенталско име, може ако дойда веднага да не си правя час 1 седмица предварително. Излязох. Отидох.

Рускиня. Руса. На около 45-50 години. Разбира и се езикът. Не ми поиска сертификат. Подстригването трябва да става с маска, помоли ме да я държа за кратко пред лицето си в момента, в който около ухото трябва да подстригва. Държах я, казах и да не се притеснява, защото съм три пъти ваксиниран. Тя ми каза, че точно от мен идва най-големият риск, че ваксини няма, става дума за експеримент и че не е още сигурно, че намаляват смъртността. Аз и казах, че 15 от 21 умрели при мен са говорили руски и всичките 21 са били неваксинирани. Казвал съм го, за да я сплаша. А на тях така или иначе им е дошло времето, понеже (тя знае) били имали съпътстващи заболявания. Викам и, ами тримата мъже на под 40 години на машина сърце-бял дроб нямаха, един четвърти на 50 бе бягал на Бостън маратон предната година.

Те били със слаба имунна система по някаква причина.

20 минути най-брутална антиваксерска дискусия.

Около 80 годишна германка, чакаща боята и са коса да „подейства“ или както там се казва в този бранш, е толкова тиха, че дори дишането и не се чува.

Аз съм бил с добро сърце, но в крайна сметка всичко е за пари в медицината и ваксините убили повече хора по старческите домове. Друга рускиня, която в старчески дом работила и казала, че 50 ваксинирани били умрели.

Аз и казах, че от март нямаме нито един човек от старчески дом при нас, защото всички са ваксинирани. Тя каза, че нямаме, защото вече са умрели от ваксината.

Следващият път ще продължа по картата в гуугъл до следващия и се надявам да намеря някой, който да не ми вдига кръвното.

25 Евро.

2 Replies to Смених си фризьора

  1. Чета с удоволствие историите, които споделяте! Стилът на писане наистина ми допада, и се надявам да пордължите с публикациите!

    Има някои неща които съм научил от при комуниация с хора, които не желаят да се ваксинират – включително високо=образовани и добри специалист в професиите си, които смятам за валидни тези.

    Първото е, че не се дава ясна информация за опасностите от ваксините. Негативни ефекти със сигурност има, и когато те се премълчават от повечето медицниски лица, това подсилва тезите на хахо-та, които агитират против ваксините.

    Второ, стигмата, която се създава срещу хората отказващи да се ваксинират е по-скоро вредна. Никой не е убедил противната страна в правотата си, чрез лепенето на негативни етикети. Това премества диалога в плоскоста на обидите и меренето на дължината на кой с каквото разполага.

    Трето, твъде малко се говори за ефективноста на ваксините във времето. Там също нещата не са съвсем розови със сериозното спадане на ефективността на ваксините с времето.

    Като цяло има усещане за колективна цензура в „сериозните“ медии срещу всякакви твърдения, които могат да подкопаята доверието във ваксините. Предполагам, че това се прави от грижа за обществото, но се оказва мечешка услуга, и ефекта е обратен. Плюс, че дава „moral high ground“ на различни групи, които иначе биха изглеждали просто комични.

    За край ето линк към едно (въз-дълго) видео, където лекар със сериозни „credentials“ https://youtu.be/On5wvCiIKx0?t=1812 , който говори против ваксините с „медицински“ аргументи. Сега, по мое мнение, данните които показва леко се разминават с изводите, които са представени като „факти“. Но подобни аргументи не трябва да се покриват. Вемсто това, те трябва да бъдат показвани на преден план от поддръжниците на ваксините, с обяснения защо и в каква степен са неверни и в кои отношения _са верни_. Всяка монети има две страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *