Истории и разкази

Говорили ли сте с мъртвец?

Докато 4 спешни пациенти са разпределени и триажирани днес* в спешното отделение малко след като поех дежурството от нощната смяна и двама се докарват в този момент от две други линейки, т.е. съвсем нормален и спокоен ден е, телефонът ми звъни и по мелодията познавам, че е централата на пожарната.

Карстен, вече сме на малки имена и на „ти“, въпреки че не сме се виждали, ми казва, че идва стабилна Ковид 19 пациент, преди 14 дни позитивно тествана.

Казвам, че имаме още 4 нормални Ковид легла за деня и НУЛА интензивни и може да идва, което се случва и след 10 минути, докато пациентите, чакащи в спешното са станали вече 8.

Предават ми пациентката, имала 80% сатурация у дома, не са мерили повече. Пациентака е висока 159 см и около 120 кг тежка, родена е 1975 г. НЕ е ваксинирана срещу Ковид 19. Споделя, че преди 6 месеца баща и е умрял при нас с Ковид 19, но тя въпреки всичко не е ваксинирана, както и никой от чуждестранния и род, не е ваксиниран, всички са с Ковид 19 в домашна карантина. Приема само едно лекарство дневно, нямала други заболявания, освен свръхтеглото. Немски не и е майчин език.

Пожарникарите бързо се изнизват и като я закачам на монитора сатурацията и е 54%. Вече няма как да им я върна, понеже са отпрашили. Дихателната честота 44/мин, кръвното налягане 138/76 mmHg, а пулсът варира между 90 и 140/мин в зависимост от натоварването.

Усърдната мед. сестра, която може да си говори с пациентката на нейния майчин език поставя периферен венозен достъп, докато аз преслушвам белите дробове, които имат типична за пневмония находка.

В направеният след 20 минути кръвно-газов анализ от капилярна кръв от намазаното с чили-крем ляво ухо (за да кърви по-добре се мажат с чили-крем) без кислород има pO2 от само 36 mmHg и pCO2 от 25 mmHg при pH 7,50. Парциалното налягане на кислорода е само 36, т.е. е критично ниско и в краткосрочен план несъвместимо с живота. Пациентката не може практически да се мръдне без да посинее. Даваме и колкото кислород можем, но с 10 литра достига сатурация от амо 75%. Това е една от ситуациите, в които ако не се даде повече кислород, пациентът умира. Не веднага на секундата, но умира за часове, някои може да издържи и ден-два.

Преди малко ми се е обадила колегата от интензивно, за да ми каже, че нямаме свободно легло, всички са заети. Персонал има, легла няма. Обикновено е обратното.

Пожарникарят ми каза, че всички други 5 болници на до 40 минути от нас са в червен цвят, сиреч няма къде да преместя пациентката, няма смисъл да телефонирам 5 часа, никой няма да я вземе, а чакат и 8 други. Няма как да си губя времето по телефона. Всеки сам си „преценя“.

Вчера умря пациент с мозъчен кръвоизлив, понеже не можа да бъде преместен никъде навреме, понеже всички неврохирургии са частично заети с Ковид 19 пациенти. Умря в ръцете на колегата, в присъствието на съпругата си. Беше вече възрастен, но не получи шанс, защото „свободни граждани“ бяха решили така за него.

Сега и тази сравнително млада свободна гражданка бе решила, че колегата в интензивно трябва спешно да премести друг пациент с тежка белодробна емболия, която на скенера е по-голяма от съдовете в торакса и почти няма лумен за самата кръв от нея (и тя на Ковид 19 пациент, неваксиниран) в нормално отделение, без монитор, за да може тази дама да получи своето интензивно легло. Все пак мъжът и (тя не работи) плаща семейни здравни осигуровки и тя има всички права на света да заеме това легло.

Заема стаята, която още не е изстинала и не е почистена от предния пациент, бива включена на неинвазивна вентилация и колегата, имаща малки, но сръчни ръце започва да боде, за да търси артерия за 12-те кръвно-газови анализа на 24 часа, които ще трябва да и се правят от тук насетне. Поради обема на ръцете вероятно ще бъде бодена поне 10 пъти, докато посинеят ръцете и.

Шансовете да оцелее са минимални, между 10 и 15% с нейното свръхтегло, но преди всичко, поради това, че е неваксинирана. Много дебели ваксинирани заболяха, но не умряха, защото бяха ваксинирани.

Хубавото е, че кризистният щаб, т.е. нашият „НОЩ“ е дискутирал писменото ми предложение от преди 1 седмица за закупуване на бърз PCR уред за спешното отделение, за да няма нужда да чакаме PCR резултатите по 36 часа от лабораторията в друг град. С този уред за 22 хиляди Евро ще можем ние да ги правим за 39 минути в спешно отделение и така много от блокираните легла, поради „чакане на PCR“ в нормалните отделения ще се освободят. Сега можем да настаняваме в една и съща стая само пациенти с негативен PCR. Това изискване е въведено, след като много се заразиха и умряха, преди да имаше ваксини, понеже нямаше изискване за PCR.

*Денят на публикацията не е денят на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *