Медицина

Нов медикамент предотвратява заразяването с вируса на СПИН

Поставянето на всеки 6 месеца на медикамента ленакапавир може успешно да предпази от заразяване с вируса на СПИН. Това показват актуалните данни, представени на Световния конгрес против СПИН в Мюнхен, събирани в изследване през 2021-2023-та година в Южна Африка и в Уганда. Сред 2134 вакснирани момичета в група за изследване от 5338 момичета за въпросния период е нямало нито една инфекция.
 
Медикаментът се поставя подкожно и е с дълго действие, затова се поставя само веднъж на 6 месеца.
 
В групата на получаващите т.нар. „преп“, т.е. лекарство, имащо за цел да предотврати инфекцията са се заразили общо 55 момичета.
 
Ленакапавир е капсиден инхибитор и се ползва от години за лечение на ХИВ при вече заразени лица. Производител е Гилеад. Към него са отправени и надеждите, че ще има допуснат евтин генеричен еквивалент, което аз лично не очаквам да се случи до изтичане на патента.
 
Капсиден инхибитор означава, че медикаментът пречи на изграждането на обвивката на вируса – капсид и така спира размножаването му.
 
Хората, носители на вируса на СПИН вече имат модерни методи за лечение, те могат да имат полови контакти и деца, които да не заразяват партньорите си и децата си, ако ползват модерните методи на лечение, въпреки че са носители на вируса и така да водят напълно нормален начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *