Хумор и ирония

Какво е нормалното от медицинска гледна точка? *

Колаж с неизвестен автор: „Нормалното“ в битка срещу „извратеняците“

Не знам кой е автор на този колаж, акаунтът ми във Фейсбук бе блокиран, когато преди година го бях споделил.

Но в секцията по хумор и ирония, каквато цел този колаж има бих искал да взема от чисто медицинска гледна точка отношение по темата за нормалността.

Мнението ми не е популярно, по принцип с мненията си не целя да съм популярен, т.е. не ги изказвам, за да следвам обществени очаквания и знам, че някои от тях са не само непопулярни, но и неудобни.

До това неудобство се стига всеки път, когато действителността се сблъсква с очакванията ни каква тя би трябвало да бъде или каква е била по времето на прародителите ни или в условия на обществена и политическа изолация. С други думи, когато предразсъдъците ни се сблъскат с тяхното очевадно непотвърждение в живяната действителност.

Под статията на „Свободна Европа“, която е американска правителствена медия имаше много коментари, че да си правили каквото си искат, но да не се показвали.

Нека кажем много ясно: изборът не е избор, ако човек няма право да го покаже публично, т.е. горепосочената формулировка отрича равноправието, като основна цивилизаторна ценност.

Ако някой трябва да се крие, значи не е равнопоставен на другите, въпреки че и той има същите данъчни и граждански задължения. „Хубаво, ама да не се показват“ означава, че считате изборът на тези хора за недостоен или болен, иначе не биха имали нужда те да се крият, нали. Защо, ако някой имал бил права или бил нормален трябва да се крие?

Така изглеждат представителите на протеста, които, според тях са „традиционно семейство“. Източникът на снимката не ми е известен. Много е важно на бицепса да има трикольор, черепът да е обръснат, а брадата – не.

Никой от нас, мъжете, няма да спре да харесва жени от това, че някои мъже харесвали други мъже. Всеки, който е сигурен в собствената си сексуалност няма защо да се страхува от избора на другите. Само несигурният се чувства застрашен или некомфортно от избора на другите. Мен не може да ме засегне и затова считам, че всеки гражданин на страната, който не е поставен под запрещение би трябвало да има не само еднакви задължения, но и еднакви права.

Конституцията на България предвижда архаичен предемократичен дискриминативен състав и им забранява да се женят, така и да се унаследяват, осиновяват заедно деца, но поне махленското агресивно и насилствено принизяване трябва да приключи. Няма права, които да трябва да се крият. Ако ги има – всеки може да ги показва, без да се крие, както по всички филми, рекламни табели и в ежедневието ни никой не се възмущава от полуголите жени в разни пози до брадясали мъже и от целуването на хетеросексуални двойки навсякъде около нас.

И в Германия протестиращите в защита на „традиционните“ ценности имат вид на мили и приятни хора, с които всеки от нас с удоволствие би пил по бира или срещнал нощес на улицата, докато се прибира от работа.

Така и хомосексуалните практики са регистриани при поне 400 животински вида, т.е. има ги в природата (не са неестествени) и са вариация, а не патология на нормата. Това е актуалното състояние на медицинската наука.

В нормалните държави ограничаването на правата на съществуване по равноправен начин е престъпление и се преследва. България видимо не е сред тези държави, не случайно е и най-бедна не само по пари, но и по образование, сигурност, продължителност и по качество на живот…

Арийският идеал вече също не намира оптично превъплащение в протестите в защита на традиционните ценности в Германия.

*Статията съдържа ирония и има за цел да изкаже поляризиращо и лично мнение, с което не обвързва никого.

Може да харесате и

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *