Политика

Честит Ден на Европа!

Уповавайки се на идея на Жан Монѐ френският външен министър Робер Шуман предлага на 9. май 1950-та година основаването на Европейска общност за въглища и стомана, която става предшественик на днешния Европейски съюз.

При срещата на върха на ЕС през 1985 г. се решава 9. май да бъде обявен за Ден на Европа. В чл. I-8 на Конституционния договор на Европейския съюз този ден е споменат, заедно с другите символи на Европейския съюз, който обаче не се споменава в Лисабонския договор. В Косово Денят на Европа е официален почивен ден.

Европейският съюз е най-големият проект на мира в целия свят. Никога в историята на Европа не е имало толкова дълъг период без войни между някои от държавите и. Никъде в света хората не живеят по-добре, отколкото в ЕС.

Ние разполагаме не само с повече средства, но и с повече свободи от останалите, имаме и най-достъпната социална, здравна и образователна система, не се боим да кажем, напишем и изпеем каквото считаме за нужно. Всичко това не би било възможно без обединение на силите на демократичните правови развити държави в ЕС.

Държавите като Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са част от ЕС могат да се разглеждат като „член на ЕС без право на глас“, защото те са част от Европейската икономическа общност и са приели всички основни правила на ЕС, без обаче да имат право на глас при приемането им, например свободно движение на хора и капитали, безмитно движение на стоки, признаване на образование и на право на пребиваване, избягване на двойно данъчно облагане и мн. др.

В дни като днешния трябва да си спомняме, че нито демокрацията, нито благоденствието са даденост и че трябва да ги пазим всеки ден, за да не се събудим един ден в бананова система или в Евразия, където до днес хората се молят за визи и за право да живеят и да работят при нас.

Може да харесате и

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *