Политика

Постгероичната Европа и ходът на руската война срещу Украйна

Увеличават се независимите една от друга информации, че руската офанзива в Украйна вече е започнала бавно, но постоянно да напредва.

От една страна на фона на унищожените около 1000-1500 руски „танка“ в първата стъпка на войната агресорът изглежда има вече над 2000 следващи в близост до фронтовата линия. От друга страна част от мобилизираните от руските колонии вече са до или на самия фронт, на чиято най-предна линия е пушечното месо от криминални на неонацистката група „Вагнер“.

Казвам „колонии“, защото Русия е класическа колониална държава с разликата, че нейните колонии от безправни поданици са на същия континент, като самата нея – Московията, като център, а не като при другите колониални държави на други континенти. Така тези колонии дават основната част от мародерите в униформи на диктатурата, нахлули в Украйна преди година.

Около 11 000 са танковете, подлежащи на ремонт в Русия, в чиито фабрики от месеци олигархичният режим е организирал неефективна и корумпирана, но все пак действаща ремонтна дейност на три смени, работи се денонощно.

За сравнение общият брой същински танкове на всички европейски НАТО-вски държави е 1000 в Европа, не всички са в движение и не всички са изправни.

Украинците не разполагат вече с муниции и ракети, с които могат да се защитят, рационирали са ги в отчаян опит да забавят противника, чиито муниции също са намалели, но дори актуалният 25% интензитет на артилерията в сравнение с първите месеци на руската война надвишава с фактор от 8 до 12 този на Украйна.

В Украйна вече се появяват и първите съобщения за мобилизирани 60 годишни мъже. Свършват и не само мунициите, но и хората.

За сравнение – цяла Германия произвежда за една година толкова муниции, колкото Украйна изстрелва за два дни. За Украйна се изпращат студени резерви от Южна Корея и от къде ли не, а резервът от съветски танкове на Източна Европа вече е изчерпан, няма какво да се даде повече.

След като Полша и прибалтийските държави два месеца опяваха по всички канали и на всички езици, че Германия не им давала да изнасят Леопард 2 за Украйна и германската външен министър Анна-Лена Бербок заяви, че още няма подадена молба и те подадоха молба и тя бе на следващия ден одобрена, се оказа, че те много искали, ама някой друг път. Не можели сега, можели след няколко месеца евентуално няколко танка да дадат.

Пионката на Путлер с най-висока инфлация в ЕС – Унгария ни лук яла, ни лук мирисала. И италианските неофашисти не изнасят за Украйна танкове, понеже не искат да ядосват побратимения си режим в Москва.

Китай пък уж неутрален, но е неутрален в полза на Русия, като изнася неограничено за Русия техника, чипове и всичко, с което може да и помогне.

Индийският премиер заяви, че не му пука за „европейските войни“ и че ще купува от Русия и препродава на двойна цена на Европа всичко, което си поиска. Това бяха точните му думи в последното му интервю преди месеци, а Бразилия заяви, че няма да продаде на Германия муниции по време на посещението на федералния канцлер Шолц в Южна Америка, където той не намери нито един съюзник.

Ситуацията с Украйна е, като жена, която бива изнасилвана на улицата от бесен руснак, викаща за помощ, покрай нея преминава „Западът“ и и хвърля пиперлив спрей за самозащита и и казва да го ползва, но не много агресивно, че да не го подгони пияндурникът и него. Помощта за Украйна на Запада е „твърде малко, за да оцелее и твърде много, за да умре веднага“ самата държава Украйна.

Въпреки твърденията на разните рашистки генерали, че били унищожили системите Химрас, те нямат нито едно видео в полза на това твърдение, иначе имат видеа за всички други си „успехи“. Тук нямат.

Германия е най-големият донор за Украйна след САЩ, даде и първа ракетни системи. Но явно няма вече ракети, в противен случай масовото неутрализиране на ордите на окупатора нямаше да е само в едно училище, където са се събрали да пият, а и в още 100 училища. Явно няма с какво Украйна да им се противопостави.

Русия винаги е знаела, че не може технологично да съперничи на Запада, затова винаги е залагала на масата, не на технологията. Актуалната преценка е, че 4 х Т72 ще бъдат достатъчни да унищожат един Леопард 2А6, който докато изключва първите три ще бъде поразен от четвъртия. Така и става с Тигър-ът по време на ВСВ в съотношение 1 към 8, но масата е решила хода на войната, не качеството.

Агресорът в момента е разположил три пъти повече човешка сила и достатъчно техника, за да не допусне грешките на първата неуспешна офанзива в близост до фронта, а Европа още си мисли, че може да игнорира случващото се и че САЩ ще я пази, което изобщо не е сигурно и става все по-невероятно на фона на основния конфликт на САЩ с Китай.

Само около 23% от австрийците и под 20% от германците са готови да се бият за страната си. Можем да заключим, че живеем в постгероична Европа, далечна на това да брани онези ценности, които след хилядолетия на кръвопроливания и бедствия е изградила и проповядва по света.

Прогнозата остава крайно песимистична, както каза премиерът на Молдова – падне ли Одеса, то и Молдова е загубена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *