Германия, Политика

Как се гласува по пощата в Германия?

В този плик всеки германски гражданин получава известие, че след около 40 дни ще се проведе избор за федерално събрание, което в Германия се нарича Бундестаг.

В този плик е се намира писмо, в което е записано къде е изборът и кога се провежда той.

На гърба на тази покана се намира това заявление за гласуване по пощата. В случай, че човек би искал да гласува по пощата е нужно само да подпише заявлението и да го изпрати от коя да е пощенска кутия до общината по постоянен адрес ИЛИ лично да го пусне в пощенската кутия на общоната. Ако човек сам го праща трябва да му залепи пощенска марка за 80 цента, ако го пуска сам в пощенската кутия на общината, няма нужда от пощенска марка. Почти всички хора си имат набор от пощенски марки у дома или си ги разпечатват онлайн у дома и няма нужда да ходят до пощата, във всеки квартал има по повече от една пощенска кутия на улицата, където може да се пускат всички писма, дори и препоръчани.

След като общината е получила писмото, тя изпраща бюлетината/бюлетините за гласуване по пощата.

В ляво се вижда бюлетината. На нея на федералните избори се гласува с ДВА гласа. Единият е за депутат от собствения избирателен окръг, другият е за партия. Човек може да гласува с първия си глас за една партия, а с втория за друга. Така е възможно федералните депутати да са повече от предвиденото, общият им брой не е фиксиран, например, когато гласува човек за една партия, но кандидатът на друга от окръга е много харесван и гласът за партията не съвпадне с гласът за конкретния депутат. Германия има най-големият федерален парламент в Европа.

Бюлетината се попълва с първи и с втори глас, след това се сгъва и поставя в синия плик, който се запечатва. Синият плик се поставя в червения плик. В червения плик се поставя и клетвената декларация, че човек е гласувал сам, съответно, ако е с увреждане, че е гласувал с пълномощник.

Така, като пристигне в общината червеният плик се отваря, от него се вади клетвената декларация, а синият плик, който е анонимен се пуска в избирателната урна.

В Германия се гласува от 30 дни преди деня на изборите до деня на самия избор.

Електронното и машинно гласуване е обявено за противоконституционно, като пред него са поставени неизпълними изисквания от страна на Конституционния съд.

Човек може да гласува само в деня на изборите или по пощата.

Когато избирателят се намира в чужбина той заявява пак по пощата с разпечатано онлайн заявление и бюлетината му се изпраща в чужбина. Така на мен бюлетината ми бе изпращана и във Варна. В такъв случай обаче човек сам трябва да залепи чуждестранна марка на червения плик, гласуването е безплатно само в рамките на Германия.

Не се предвижда гласуване в посолства.

Това е – просто, ясно, работещо и старомодно.

Тази година изборът бе много труден и ще е изключително нерешен до последния момент, като към днешна дата (06.09.2021) се очертава след природно бедствие и плагиат на зелената кандидатка изненадващ напредък на кандидата на Социалдемократическата партия – Олаф Шолц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *