Политика

Демокрацията изисква участие на гражданите и нация, а не биомаса!

Източник: https://www.ideaist.eu/zastrashena-li-e-istinata-za-bulgarskata-demokracia/

„Демос“ от старогръцкото „dḗmos„, сиреч „държавен народ“ и „кратос“ от старогръцкото „krátos„. т.е. „власт, сила“ са двете съставни на думата „демокрация“. Система, в която властта произтича от народа, а не от монарх, като в Лихтенщайн или Ватикана или от партията, както е било в България преди 1989 г. или както е в Китай днес.

Ние избираме тази власт на избори за народно събрание, президент и местна власт. Друго не избираме. На Запад избират и областни управители и областен съвет и местни правителства и парламенти. Имаме представителна, а не директна демокрация, без голям или успешен опит в провеждането на референдуми.

На 11.07.2021 г. българските граждани ще имат възможността да упражнят правото си на глас в системата на представителна демокрация. Както всички избори в последните 20 години и тези ще отговарят на основните стандарти за демократичност. Те се провеждат от назначеното от „държавния нотариус“, каквато е конституционната роля на президента, комисарно правителство, прекарало последните 3 месеца предимно и почти изцяло в подмяна на цялата висша професионална и политическа държавна администрация, въпреки че не е избирано от народа да прави това, а комисарно посочено да администрира изпълнителната власт, докато народът избере такава.

Българите могат да са сигурни, че не ГЕРБ, а служебното правителство организират и опазват тези избори. Много от тях със сигурност са забравили, че едно от последните правителства на ГЕРБ също бе избрано по проведен от друго служебно правителство избор, което е още едно свидетелство, наравно с оценките на серия от международни наблюдатели, че изборите са били демократични.

Въпреки това много от недоволното население няма да упражни правото си на глас. То няма да припознае в никоя от десетките партии такава, която да отговори на високите му стандарти за качество и честност. Или поне проформно ще каже, че е така, за да има извинение да не остави бирата и цацата и да се размърда до избирателната секция.

В избирателните списъци на пет партии виждам мои бивши колеги, познати или преподаватели. Те наистина обхващат целия спектър на обществения живот и са извадка от населението. Не разбирам как при толкова много кандидати и възможност за преференциален вот, толкова много хора ще оставят съдбата си на другите.

В това решение виждам обаче не само системно недоверие във всеки и във всичко, но и липса на системно образование. Същото това девалвира в последните години, поставено на пазарен принцип, без качествен контрол, като даде право на всеки, който докато преброите до 3 може да се качи на дървото да следва, а това само по себе си не е грешно, но като отне възможността да има контрол над това, дали всеки да завършва средно или висше образование. Всеки вече има диплома за средно образование, а който не се е записал и той не е завършил висше образование.

Тук съществува и друг мит, че командното зубрене, без достъп до междинародни журнали и често без учебници преди 1989 г. било довело до по-качествено образование, което също е мит. Но контролът на изхода, дали даденото съдържание се е състояло е бил по-строг от днес.

Същите тези хора сега имат деца и активно участват или не участват в изборния процес.

Те не могат и да разберат, защо дори безсимптомното протичане на КОВИД 19 е стотици пъти по-опасно от това да си поставите всички налични в ЕС ваксини за една година!

Говорим на различни езици, защото основата на общуването, на критичното мислене, на способността да се различава фалшива от истинска новина не са нито преподавани, нито изпитвани в училище или в университета. Много от университетските преподаватели пък показват завидни умения, като на черодейци, като се обръщат към тъмната страна и дали поради изкуфялост или поради системно недоверие или финансов интерес и те подклаждат редовно съмнението и в демокрацията и в постиженията и, каквито неимоверно са и четирите допуснати при нас ваксини.

Който казва истината не бива избиран и в Германия, където онези политици, позволили да изкажат на глас, че данъчните постъпления не са достатъчни за бъдещите проекти на държавата не бяха избрани. Такъв един бе съперникът на д-р Меркел – Пеер Щайнбрюк, който преди да заяви, че ще има увеличение на данъците имаше шанс да стане федерален канцлер. Д-р Меркел не каза това и след като бе избрана увеличи данъците с 3%, а не както преди това искаше Щайнбрюк с 1% (ДДС),

Избирателят хем иска да го лъжат, хем ненавижда онези, които не казват истината. Той иска да не му се казва истината, като наказва неразумните, допуснали тази грешка, като не ги избира.

Истината не пасва един вид културно в реда на нещата – разбира се, че има световни конспирации, различните от нас са болни и всички искат да съсипят уникалния български генофонд!

Ние никога не сме виновни, че дори паветата се поставят не от американците, а от българите накриво. Нямало било контрол – не съм виждал в Германия да има контрол, а проверка на РЗИ за чистотата в ресторант има средно по веднъж на 42 години, но въпреки това е чисто. Не всичко е липса на контрол. Голямата част от проблема е липсата на самосъзнание.

Не, не са ни виновни другите. Не, българският народ е бил много по-малко клан и бесен от десетки други западни европейски народи, не са страдали нашите предци повече от другите народи.

Но имаме нужда да се обединяваме не в псевдострадалчеството и в омразата си, а в това да градим и да дадем равен шанс на всеки, който иска да участва в този процес да го направи. Не да се делим по расова, политическа, религиозна или сексуална ориентация, а да търсим онова, с което всеки може да е полезен и като не му показваме, че той не е желан.

Ако всеки просто си гледаше работата в България всичко щеше да е наред. Но не е наред, защото повечето хора не си гледат работата.

Не, не са ни виновни световни конспирации за това, че мнозина няма да гласуват днес или че не си изпълняват съвестно задълженията.

Да, ваксините са единсвеният начин да се избегне четвърта вълна на масова смъртност ноември-декември.

Не, нямаме нужда от месия, който ни обещава обетованата земя. Над 80% от българите не са и практикуващи християни по канона на Българската православна църква, те са се самоизключили от християнството, като не са отишли две поредни недели на църква. Те не са минали катехизис, което е процедурата, завършваща ставането на християнин след покръстването. Християнството им е фасадно, като всичко друго. Една лъскава опаковка, без съдържание. Обикновено се ползва за аргумент срещу някого, а не за подкрепа на идея.

Имаме нужда само и единствено от отегчителни хора, които просто си гледат работата, без значение какви телефони имат, как се обличат или с кого си лягат вечер или какъв е цветът на кожата им.

Имаме нужда от нормалност и да следваме пътя, който сме си избрали, а не да въздишаме по евразийски главорези или по фалшивите новини на евангелисти и на Ръша Тъдей. А те имат само и единствено за цел техните системи да надделеят, не нашата.

Но дяволският кръг е труден за пробиване и каузата на давещия се е кауза на самият давещ се. Голямата част от хората (статистически колкото неваксинираните) не искат или не могат да видят по-голямата идея и взаимовръзка между елементарни политически и научни явления. Като че ли се намираме в паралелни вселени.

На моята страница не ангажирам никого с мнението си – който иска да го чете, който иска да не го чете. Но аз лично, на 11.07.2021 ще отида за пореден път да гласувам, защото още не съм загубил надежда в това един ден да допринасям за България не само с монетарната роля от дейността ми, но и с това, че живея в страната!

Може да харесате и

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *