Фалшиви новини и дезинформация

Агресивна социално-медийна кампания или как Русия ползва СПУТНИК V, за да разделя Европейския съюз

Линк към видеото: https://www.zdf.de/nachrichten/politik/corona-sputnik-v-russland-werbung-social-media-100.html.

ПРЕВОД ОТ НЕМСКИ ЕЗИК


В социалните медии се провежда агресивна реклама на руската ваксина Спутник V. Русия обаче не е добронамерен помощник в пандемията. Стратегията и е насочена срещу Европейския съюз.

Бавария закупи 2,5 милиона дози от руския Спутник V, който се произвежда в град Илертисен в регион Швабия на Германия. Федералният здравен министър Йенс Шпан също иска да преговаря за закупуване и на тази ваксина с Русия.

В социалните канали на Спутник V се празнува тази новина: „Русия, като Германия разбира, че е налице приоритет да се спасява живот!“

Става дума за отровена хвалба, която поставя тезата, че други правителства били имали други приоритети.

[Създава се натиск за закупуване на дози и от тази ваксина, въпреки че все още е недопусната в ЕС, поради това че от руска страна нужните данни за фаза 3 на изпитанията на ваксината все още не са предоставени на ЕМА към датата на писане на тази статия.]

Ваксината е развита от държавния изследователски център Гамалея и държавния Руски инвестиционен фонд (RDIF). В социалните медии те провеждат от месеци агресивна и конфронтативна кампания в полза на ваксината си, купуват обяви и взаимодействат директно с потребители.

Спутник V иска да спечели общественото мнение в своя полза, особено това, извън самата Русия. Централното послание на Русия е: „Русия успява да направи това, което ЕС не успява.“

Агресивната комуникация има за цел да всява разделение в ЕС.

Сара Пагунг, изследовател на Русия в Германското дружество за външна политика описва това явление като „целева, отчасти агресивна обществена дипломация“. „Кампанията на Спутник V е проблем във всеки случай. Тя е много политическа. Съобщава се, че в ЕС било имало съглашение срещу руските ваксини като цяло“, каза Пагунг по ZDFheute. Кампанията на Спутник V е типичен пример за руската комуникация в чужбина през последните десет години.

„Правят се опити да се раздели целостта на ЕС, като се заговарят винаги отделни държави. Това е опасно, понеже застрашава единството сред членовете на ЕС“, казва Пагунг.

„ЕС-държави, които са се решили да направят свое и независимо портфолио от ваксини, независимо една от друга достигат по-добри ваксинални числа сред населението си“ пише Спутник на 1. април 2021 г. в Туитър и показва на графика Унгария и кандидатът за членство в ЕС – Сърбия.

С класически фалшиви новини обаче се работи рядко, в повечето случаи се представят тенденциозни информации и се сугестират несъществуващи връзки, казва Пагунг.

„ЕС-бюрокрацията“ и „фарма-лобито“ като противници

Също и еврокомисарят по вътрешния пазар – Тиери Бретон, който досега се позиционира критично, спрямо Спутник V е обичана цел за атака. „Към нашия голям помощник и фен, Тиери Бретон“, започва туит от 6. април – необичайно обръщение за глобално действащ производител, който твърди, че бил искал с удоволствие да продава ваксини на ЕС.

„Начинът, по който се говори за лица, като Бретон, е само ехо на подобни изказвания на държавни и близки до държавата институции в Русия“, казва д-р Сюзън Стюърт, ръководител на изследователската група за Източна Европа и Евразия към Фондация наука и политика.

„Това са посланията на руската държава, не само на производител на ваксини“, казва д-р Стюърт.

Спутник V представя ЕС като анти-руски и превзет от фарма-лобисти. „Фарма лобито и анти-руските бюрократи започнаха пропагандна война срещу Спутник V още преди той да бъде допуснат“, така пише руската фирма в своя публикация от 31-ви март 2021 г. Редовно критични медийни доклади се квалифицират като „фалшиви новини“ и „организирана кампания“.

„Биг фарма и политическите лобисти се страхуват, защото знаят, че Спутник V е една от най-добрите ваксини в света.“ Така пише Спутник V в Туитър на 7-ми април.

Какво говори в полза на Спутник V?

Спутник V е класическа векторна ваксина, която в своето развитие и производство е много евтина. Производителят твърди, че фактурира под 10 долара за една доза, две са необходими за пълноценна ваксинация.

В специализираното списание „The Lancet“ са публикувани данни от изследвания, които показват 91,6% ефективност на ваксината Спутник V. Председателят на Постоянната ваксинална комисия на Германия – проф. Томас Мертенс каза в сутрешния блок на втори канал на Германската обществена телевизия, че „публикуваните данни изглеждат много добре“.

Актуално тази ваксина е допусната по спешна и извънредна процедура в 59 държави. 26 държави, според Statista, са поръчали актуално Спутник V или я произвеждат с лиценз. Често става дума за сравнително малко дози, например 18 милиона за Бразилия или 5 милиона за Иран.

Кои въпроси са все още отворени?

Отчасти се всява съмнение в другите ваксини

Негативни изказвания на Спутник V срещу другите ваксини са все по-редки, казва Пагунг. „През септември 2020-та година АстраЗенека бе наричана от ръководителя на RDIF „маймунска ваксина“.“

Актуално посланията са по-малко фрапантни: „91,6 процента са повече от 91,3 процента“, коментира Спутник V доклад на Ройтерс, касаещ ефективността на ваксината на Байонтек-Пфайзър. Но това не било конкуренция, така релативира Спутник V на профила си собственото си изказване с леко намигане.

На 2-ри април в Туитър се публикува запитване сред руски лекари, които били посочили, че Астразенека, Модерна и Пфайзър имали доверието само на 13, 20, съответно на 28 процента на запитаните. Спутник V за разлика от тях на 69 процента.

Твърди се, че действали неполитически

При всичко гореизложено Спутник V продължава да твърди, че има само почтени намерения. Кирил Дмитриев, управител на Руския инвестиционен фонд каза пред CNN в началото на месец март: „Става дума за политика. За нас изглежда така, че на всички противници на ваксината са свършили аргументите. Имат само политически аргумент да бъдат срещу Спутник.“

И профилите в социалните мрежи започват веднага да разпространяват тези обвинения: „Някои хора си мислят, че съм тук само за PR пропаганда. (…) Мисля, че трябва да работим заедно, за да деполитизираме ваксините и да спасяваме животи.“ Тази комуникационна стратегия е доста успешна.

„Не става дума за това, дали ваксината може накрая да се достави в големи количества. Става дума за това да се създават новини, как Русия помага на бедната Европа“, казва Пагунг.

За почти никоя друга ваксина не се разви такава широка обществена дискусия. „С де факто много малки доставки бе постигнат максимален политически ефект.“

[Статия в интерпретативен превод на д-р Стоян Монев

Статията е на Втори канал на Германската обществена телевизия от 09.04.2021 в 15:13 часа на Нилс Мецгер. Ползваните снимки са от статията. Текстът в големи скоби не е част от оригиналната статия]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *