Медицина

Употребата на канабис в млада възраст влияе върху мозъчното развитие

Ранната употреба на канабис в млада възраст много вероятно оставя следи в мозъка, които се показват в ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) под формата на по-слабо развитие на определени ареали в кортекса, които по принцип са с голяма наситеност на рецептори за ендогенни канабиноиди.

Тези промени биха могли да са променили поведението на юношите, според публикацията в елитното списание: JAMA Psychiatry (2021; DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2021.1258).

Проектът ИМИДЖ проследява група от младежи от Германия, Франция, Великобритания и Ирландия от тяхната 14-та годишнина. При 799 участници на възраст от 14 до 19 години са направени по две ЯМР на мозъка. Тези изображения са сравнени с изображения на юноши, които са консумирали канабис.

Изследването показва, че самият кортекс при консумиралите канабис е по-тънък в сравнение с онези, които не са консумирали канабис. При първото ЯМР, когато лицата още не са консумирали канабис разликата не се забелязва.

Особено изразени са били промените в левия и префронталния кортекс. Забелязана е и дозистна зависимост и причинна връзка – кортексът изтънява повече при онези, които консумират повече. Други изследвания с позитронен томограф също потвърждават тези резултати. Психическите и поведенческите щети в това изследване не са обект на научната дейност.

Логичната последица са смущения в контрола над импулсите и при решението на проблеми. Тук наистина е показана психическа разлика при въпросният по-тънък префронтален кортекс в Barratt Impulsiveness Scale, което е психиатричен тест.

В животински опити с канабис се забелязва и смущения във функциите ма мозъка и социалнотоповедение, както и в мотивацията. При хора, консумиращи канабис се наблюдава и т.нар. „амотивационен синдром“.

Източник: aerzteblatt.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *