Медицина

Контролът над ваксините работи отлично!

Всеки от нас – пациент без образование, родител или лекар има право да регистрира странични действия на всеки лекарствен продукт. Докладването на такива е елементарно, случва се на националния език на държавата, в която лицето живее и се разследва на национално и на европейско ниво.

В случая с ваксината на АстраЗенека, която се нарича „Vaxzevira“ населението стана особено чувствително след като в изключително редки случаи на млади жени бяха докладвани пациенти с много рядка автоимунна реакция срещу тромбоцитите в кръвта, която причинява рядка тромбоза на отвеждащите от мозъка кръв „синусови вени“ и така един вид „мозъчен инсулт“.

Системата за докладване работи безотказно, лично аз вече за пети път получавам т.нар. „червено предупреждение“ с всяко съмнение за връзка между ваксината и странична реакция, извън обичайните.

Напомням, че векторната ваксина Vaxzevira на АстраЗенека, Janssen на Джонсън и Джонсън и Sputnik V на руската Гамалея са ваксини по стара и изпитана технология и тези странични действия за типични за всички ваксини от този вид.

Такива странични действия при стотици милиони поставени иРНК ваксини – тези на Байонтек и на Модерна не са регистрирани.

Прилагам копие на червеното предупреждение за онези, които се интересуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *