Медицина

Кои ваксинирани са се заразили в Израел – какви са данните?

SARS-COVID 2: Пробивните инфекции в здравеопазването са вероятно редки, но и лесни да бъдат пропуснати

Източник на снимката: https://www.tagesschau.de/multimedia/bilder/biontech-107~_v-gross20x9.jpg

Инфекции след успешно приложени две КОВИД-19 ваксини на Байонтек/Пфайзър, както по-горе ги нарекох „пробивни инфекции“ са вероятно следствие на намалена имунна реакция с нисък титър на антителата. Това показва опитът на една болница в Израел, която публикува резултатите си в New England Journal of Medicine (2021; DOI: 10.1056/NEJMoa2109072), за което днес писа и германският Deutsches Ärzteblatt.

Броят на тези инфекции е бил нисък и почти всички позитивни са развили само леки симптоми, от тях 20% са се възстановили обаче бавно.

Понеже иРНК ваксините имат защитно ниво на около 95% ние знаехме, че в останалите 5% от ваксинираните такива инфекции ще „пробият“.

В болницата са се ваксинирали 91% от служителите. Изследвани са 1497 служители със съмнителни симптоми, от тях 39 са имали инфекция с вируса SARS COVID 2. Това са само 2,6%. Реално заразените обаче са само 0,4%, понеже са изследвани само хора със симптоми, а тези без симптоми не са изследвани. 28% от изследваните са имали загуба на вкус и обоняние, 36% са имали катар (оток) на горните дихателни пътища.

22 лица от въпросните лица са имали значително по-нисък титър на антителата в сравнение с контролната група от 104 лица в болницата.

22-мата са имали титър от 152,2, докато този в контролната група за същия период е бил 1028, т.е. седем пъти по-висок.

Само 59% от заразените са показали положителен бърз антигенен тест. Повишени вирусни концентрации са открити в PCR на 74% от заразените.

В нито един случай не е установена вторична инфекция.


Източник: aerzteblatt.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *