Медицина

Ковид 19: Една обикновена ваксина, като всички останали

Ваксината срещу Ковид 19 да бъде препоръчана в постоянния имунизационен календар на Германия. Това е първата обща и основана на еднозначни доказателства за дълъг период от време препоръка за масова и повсеместна ваксинация.

Това препоръча Постоянната федерална ваксинационна комисия (STIKO), която е орган на най-вещите лица по темата от различните сфери на медицината в Германия, които са на почетна служба и не получават заплащане за работата си в комисията.

Решението е от 25.04.2023.

За деца до 17 годишна възраст, без рискови фактори няма обща препоръка за ваксинация, т.е. ваксината за тях остава доброволна.

Лица на възраст между 18 и 59 години трябва да разполагат, според препоръката, с базов имунитет, т.е. да са трикратно ваксинирани.

Както многократно писах преди две години, базовата ваксинация се състои от три ваксини (като при повечето други видове ваксини), не от две.

За трета имунизация се зачита и заразяване с вируса SARS COV 2. В оптимален случай между второто и третото имунологично събитие трябва да са преминали шест месеца.

Лица на възраст над 60 години и лица с рискови фактори за тежко протичане на Ковид 19 трябва да получават редовно нова ваксина (ежегодно), както е при много други заболявания, например при ваксината срещу инфлуенца. Тази препоръка важи и за здравните работници.

За лица с подтисната имунна система няма обща препоръка, за тях трябва да се взема всеки път индивидуално решение.

 

Източник: Deutsches Ärzteblatt, Jg. 120, Heft 18, 5. Mai 2023, B 683

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *