Медицина

Какъв е рискът от ваксината на АстраЗенека (Vaxzevria)

© Mauro Ujetto / NurPhoto / picture alliance

В провелата се обширна медийна кампания често се говори за риск от ваксината на шведско-британската фирма, разработена от учените в един от най-добрите университети в света – Оксфорд.

Нека илюстрирам на кратко за какъв риск става дума.

Повечето хора, като че ли все още не са разбрали как се изчислява рискът от ваксинация. Този въпрос не се отговаря като се изчисли абсолютния риск от ваксината, а след оценка и претегляне на риска. Правилният въпрос не е какъв е рискът на ваксината, а какъв е рискът от ваксината, сравнен с риска от това човек да не се ваксинира. Т.е. сравняваме риск между ваксинирани и неваксинирани, за да разберем кой риск за нас е по-висок.
Всичко в живота има риск. Който стои прав, може да падне и в стоенето прав има риск. Който седи на стол, може да падне от стола, седенето също има риск.

С ваксината на АстраЗенека са починали хора, но хора са починали и от ужилване от пчела, убождане с пирон и ритнати от крава (всички тези значително повече от починалите от всички ваксини взети заедно) .

Това, че две явления се случват по едно и също време не означава, че има причинно-следствена връзка между тях.

Всичко, което правим носи известен риск от смърт със себе си.

Американският учен Роналд Хауърд е въвел успешно за тази цел статистическа единицица, която да ни покаже нагледно колко е рискът за смърт при всяко едно наше действие.

Тази единица се нарича „микроморт“. Един микроморт означава риск от смърт от едно на един милион.

Една ваксина на АстраЗенека има риск от 2,5 микроморт. Нормалният риск за един 60 годишен човек да умре всеки ден е 28 микроморт НА ДЕН! Това означава, че се страхуваме от грешните неща.

Страхуваме се и от тероризма. В Германия на година умират по-малко от 10 души в следствие на тероризъм. 300 души обаче умират от задушаване на година, защото поглъщат предмет от пластмаса, най-често химикалка или топче.

Рискът на един 80 годишен гражданин да умре от инфекция е 170 000 микроморт, т.е. е 70 000 пъти по-голям от една ваксина на АстраЗенека.

Затова и аз се ваксинирах и то въпреки че не съм на 80 години. Което намалява значително моя актуален риск за смърт.

Рискът да умрете от ваксина на АстраЗенека е същият, като да умрете от пушенето на две цигари (2,8 микроморт) или да изминете 25 км с мотоциклет (2,5 микроморт) или да изпиете литър и половина бяло вино (2,5 микроморт).

Това са фактите и те говорят зле за общото ниво на образование, когато толкова елементарни явления не могат да бъдат различавани.

Хората се страхуват от нещо, което ги пази от смърт и поемат всеки ден значително по-големи рискове, без да се страхуват от тях…

Тук бих искал да кажа, че част от този текст е на Дитер Нур от едно от последните му предавания, от който бе вдъхновета и тази публикация.

© Всички права над текстовете в тази и във всички статии са запазени. Цитирането и може да става само и единствено с посочване на връзка към оригиналната статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *