Икономика

НЕКСО

Малко критично трябва да гледаме към тази „акция“ на прокуратурата на Гешев. Тя се провежда по искане на няколко щатски прокурора. Въпросните престъпления са по американска юрисдикция, не по българска, например може в Лихтенщайн, Сингапур, Швейцария това да не са престъпления, т.е. за начало става дума за това, че американците казват, може да сте регистрирани където искате, но щом американски граждани са ви вложители ще спазвате американските закони. Немислимо би било Великобритания или Франция да кажат това за юридически лица, регистрирани в САЩ.

Обвиненията са в няколко направления.

Първото е, че е извършвана банкова дейност, без лиценз. Това е юридически проблем и въпрос на българската дефиниция за това, защото регистрацията е на Кайманските острови и в България. Ще се види, дали обещанията за печалба са „лихва“ или „бонус“, ако са „лихва“ ще има проблем, но, например в Германия това не е лихва, дори и да се нарече така, т.е. въпросът е сложен и не е за преценка от тумбата във ФБ. Печалбата от криптовалути в Германия, на извлеченията пише „лихва“ се облага не със ставката за „лихва“, а за „придобит предмет“, т.е. облага се като подарена кола или имот или друга собственост, а крипто-валутите не са валути, а също просто „предмет“ по стойността към момента на придобиването или на обмяната. Виждате, че не е толкова просто да се каже имало ли е или е нямало дейност на банка и изобщо приложим ли е законът в някой американски щат, щом фирмата няма офиси там.

После „укриване на данъци“, което е обвинение към вложителите, т.е. че Нексо го е правило възможно, не че Нексо не си е плащало собствените данъци, а че не е подавало данни за американски граждани на САЩ, че да ги обложат техните данъчни служби.

Третото обвинение е за пране на пари, пак по щатските закони, защото няма документация кой какво точно превежда и какъв е произходът му. Може да е нямало пране на пари, липсата на проверка на произхода, ако приемем конструктът, че се касае за банка, би довел до тези последици. Няма конкретни мафиоти или главорези или терористи, които да са тук заподозрени.

Все още става дума за история с отворен край, мисля че прибързано като PR акция са тези предварителни „разкрития“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *