Здравна политика

Гаврата с проф. Катранджиев и криворазбраната демокрация

Линк: Facebook

Професорът е колоритна личност, но през преобладаващото време се придържаше към медицината, основана на доказателства. За разлика от провизорния и назначен министър, който никой не е избирал на избори и който, както и генералите му началници си позволява да променя професионалните ръководства на цяла серия от институции, назначени за такива от власт, избрана от Нардното събрание и подлежаща на парламентарен контрол.
Тази власт можем да критикуваме много, можем да гласуваме против нея, но комисарно назначеният от „държавния нотариус“, имащ конституционна роля да държи реч по Нова година и да заверява приети от НС закони (а като не ги завери те пак се прегласуват и влизат в сила) служебен здравен министър няма демократична легитимация за да променя и той като колегите си всички професионални ръководства и областни управители за няколкото седмици, през които ще имат честта да администрират изпълнителната власт.
Възмутен съм от пошлата кампания и от системното затваряне на очите от голяма част от обществото за прегрешенията на онези, които уж носят нов морал.
Ако ще си избираме пак същото – не, благодаря, нямаме нужда от такъв избор, можем да си продължаваме както досега.
Има граници, които не би трябвало да се преминат, дори и формално да не могат да бъдат преследвани по закон, защото се предприемат в „законова дупка“, понеже законите и конституцията не са регулирали всеки един такъв възможен ход до последен детайл.
Служебното правителство в Република България няма мандат да управлява, а да администрира изпълнителната власт и да организира следващите избори. Президентът има такава една „извънредна“ роля за до три месеца в случай на невъзможност за формиране на правителство, която е само и единствено да организира следващите избори и да решава онова, което не търпи отлагане.
Назначените и неизбраните от никого обаче служебни министри, посочени от президент с декрет (указ), който по конституция няма ролята да управлява, а се провали в ролята да „символизира единството на нацията“ се занимават не с организация на изборите, а със смяна на всеки един висш и професионален служител в системата.
Тези служители може и наистина да са били за смяна, но нека ги смени онзи, който получи вот от нацията да управлява, а не от онзи, който има за роля да вдига чаша с евтино газирано вино по Нова година с професионална квалификация на шофьор на самолет, т.е. пилот.
Конституцията в България казва, че който иска да управлява, трябва да се яви на парламентарни избори, не на президентски или на кметски.
Ползването на извънредната ситуация точно от г-н Кацаров, но и от други бивши функционери на кръвожадните терористични служби на Народната република, понастоящем комисарни министри, за разчистване на сметки увеличава хаоса и не спомага за преход на властта от ръцете на една избрана и отиваща си в тези на друга новоизбрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *