Здравна политика

България е след последните държави в Европа по наличност на нови медикаменти

България е след последните държави в Европа по наличност на нови медикаменти

Графиката показва, че през 2018-та година, за която днес вече има достатъчно данни, медикаментите допуснати през 2015-та, 2016-та и 2017-та година от Европейската агенция по лекарствата, са били най-малко достъпни в България, след която се нареждат само Турция, Хърватия, Латвия, Литва и Сърбия.

Въпреки всички митове, разпространени предимно сред чужди на материята хора, лекарствата и достъпът до лекарства в България е много лош, което струва човешки животи всяка година.

Лесният достъп до лечение за тези, които могат да си го позволят не помага на България в това да избягва предотратими смъртни случаи, където страната също е водеща.

Европейската комисия обсъжда действия за създаване на лагери за медикаменти, с които да противодейства на недостига на лекарства.

Както съм писал многкратно причината за недостиг на лекарства в Европа е основно в това, че държавата регулира и намалява с различни средства цените на медикаментите, така производителите предпочитат да ги продават там, където печелят повече – в САЩ. Ако има недостиг на даден медикамент, то ще го има последно в САЩ, където цените не са държавно намалени.

Намаляването на цените на лекарствата намалява и общите разходи за здравеопазване, така и подобрява общия широк достъп до услуги, които така стават по-достъпни и на ниските социални прослойки, тук „ниски“ е термин за „нискодоходни“.

Хората от средната класа обаче в САЩ в много направления получават обаче и по-добро здравеопазване от средната класа в Европа – ако имат раково заболяване, там се открива по-рано и след диагнозата живеят по-дълго.

Бедните така биват субсидирани от по-богатите и имат достъп до лечения, които не биха могли да си позволят.

Проблемът с недостиг на лекарства се задълбочава и трябва да доведе непременно до връщане на производствата на основните суровини в Европа, дори и това да ги направи малко по-скъпи. В противен случай няма нужда да воюваме с Китай и Индия, достатъчно е един месец да не ни внасят лекарства и ще умрат стотици хиляди хора.

 

Източник на графиката: Deutsches Ärzteblatt, Jg. 120, Heft 19, 12. Mai 2023, B 737

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *