За тази страница

За тази интернет-страница

Дълго време мислих на темата, дали моето присъствие да излезе и онлайн. Физически съм, разбира се, на разположение за всички пациенти (в рамките на работното ми място) и приятели, но веднъж онлайн, човек, ако е честен и искрен е на разположение за всички хора по принцип, не само за пациентите, за работодателя или за приятелите си.

Всеки може да чете и да гради мнение за писаното и за пишещия. Опитът показва, че често това мнение се гради не въз основа на писаното, а въз основа на онова, което човек възприема от текста, ползвайки собствените си възприятия. Те, като датчиците в един автомобил или в мониторите в интензивно отделение, не винаги разчитат писаното по смисъла на автора.

В последните години видяхме немислимото – Белият дом и американският президент се превърнаха в най-големия източник в света за фалшиви новини, като задминаха за пръв път след падането на желязната завеса Русия. Видяхме как научни факти бяха изопачавани, осмивани и просто игнорирани, ако не пасваха на плановете за действия и псевдореформи. Голямата част от хората подкрепяше и гласуваше за онези, които доказано в най-малка степен защитаваха интересите им. Поне в САЩ, Великобритания и в Източна Европа бе така.

Реших се на компромисен вариант – да създам страница в социалната платформа Фейсбук. Тя обаче, като че ли от една „книга с лица“, за каквато бе замислена от студент в самото си минаване онлайн с цел запознанства между иначе скромни и не толкова добре изглеждащи студенти днес се е превърнала в асоциална мрежа, обсебваща все по-голяма част от ежедневието ни. Тя стана посредник и катализатор на неизбежни процеси в Африка и Азия, с които народите свалиха и физически изличиха (някои от) управниците си, тя запозна милиони хора и стотици хиляди сключиха брак след това запознанство.

Но Фейсбук даде и сцена на онези тъмни личности и организации от нашето ежедневие – неонацисти, фашиздоиди, антиваксери, езотерици, хора с антиобществени интереси, религиозни фундаменталисти и законодателят в ЕС след като години гледа безучастно се реши да регулира (вече) асоциалната мрежа.

Печалбата трябва да се оптимира – за изтриване на призиви към насилие, порнографско съдържание, фалшиви новини Фейсбук и Инстаграм, като нейна собственост не предприеха нужното физически да се справят със ситуацията. Алгоритмите им трият автоматично и с много грешки страници за наука, за критично мислене, но не забелязват страници с открита противообществена агенда. Мерките по запазване на демократичния правов ред бяха бързо използвани от онези, за които правовият ред и демокрацията са заплаха, срещу групите за наука и за противодействие на информацията. Като малък фактор във Фейсбук, но с качествен и сериозен контингент от около 4000 последователи, един бот изтри без предупреждение и моята Фейсбук страница.

За мен такива случки не са причина за своеобразна „капитулация“, деморализация или за резигнация, а напротив – след кратък период на реорганизация от само четири дни със съдействие на единомислещи отново съм онлайн!

Този път не само във Фейсбук, но и в Туитър, Инстаграм, Телеграм и тук. Тук съдържанието ми няма да може да бъде сваляно от ботове и алгоритми. Несъгласните с него ще трябва да ангажират адвокати и прокурори и да доказват, че в даден текст има незаконно съдържание. Несъгласието не е юридически аргумент и не означава противоправно държание. Така несъгласните също ще трябва да търпят чуждото мнение, както и ние търпим тях.

Тази страница не ангажира никого с нея. Моля, на който не му харесва да не я отваря, следва, чете и споделя.

Тази страница изразява лично мнение, а не позицията на юридически лица или на хора, различни от мен самия.

Тази страница има за цел създаденото съдържание на нея да може да се ползва с общественополезни цели, да дава повод за размисъл, за дискусия, за намиране и за търсене на добри практики. Тя цели и сдружаване на лица с подобно мислене и идеи в обществен интерес.

Като лекар съм полагал клетва да пазя здравето, да не вредя, но в професионалната ми характеристика влиза и опазване на общественото здраве и здравната превенция. Тази страница ще бъде скромен принос за тях.

Като преводач познавам научни и политически текстове на различни езици, на тази страница ще разпространявам онези от тях, които имат добавена стойност за всички нас.

Като здравен мениджър съм специалист по управление на здравеопазването, това е икономическа специалност – на тази страница няма да премълчавам и онези икономически явления, представляващи интерес за обществото или за здравеопазването.

Като парамедик и командир на отряд в системата на германската гражданска защита ще споделям идеи в направление на управление на бедствия и извънредни ситуации.

Това са ядрата на моята компетентност.

Но тази страница си остава един личен блог и много ще се радвам, ако намерим общи идеи, които да можем да реализираме заедно!

Бъдете здрави!

 

Автор: д-р Cтoян Moнeв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *