Видео, медии и интервюта

Интервю на д-р Стоян Монев от 18.11.2020 за Българското национално радио по темата за SARS COVID 2

След три седмици ще се надхвърлят капацитетите, които могат да бъдат обслужени, ако интензитетът с новите случаи на коронавируса в Германия се запази. Нарастването на броя на заразноболните застрашава обслужването на всички пациенти“. Това сподели пред БНР д-р Стоян Монев, 36-годишен лекар в интензивно отделение с Covid сектор в общинска болница в Германия. 

По думите му в страната се работи в утежнена ситуация и при над 100% капацитет.

85% от хората в Германия са дисциплинирани и спазват мерките, но има и протестиращи срещу мерките. Епидемиологичната защита е приоритет на провинциите“.

В предаването „12+3“ д-р Монев коментира ситуацията в България: 

„Притеснен съм, защото българската здравна система не може да поеме такъв голям брой пациенти. Има нужда от лекари, от сестри. Дори и да има легла, няма кой да се грижи за пациентите. Много хора ме търсят за съвет, защото са им отказали хоспитализация, лечение. За малка държава като България 130 смъртни случаи на ден от предотвратимо заболяване не са малко“. 

Според него в големите градове в България може да има т.нар. „чисти болници“, докато в по-малките нямат ресурс за такава възможност. 

Той цитира статистически данни, според които при 75% ограничаване на контактите между хората епидемията ще бъде преодоляна. И подчерта, че човек сам може да се самоограничи, без да е необходимо да следва правителствени или здравни разпоредби. 

Интервюто с д-р Стоян Монев можете да чуете в звуковия файл. 

Източник: https://bnr.bg/horizont/post/101375499/d-r-stoan-monev-pri-75-ogranichavane-na-kontaktite-mejdu-horata-epidemiata-shte-bade-preodolana

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *