Видео, медии и интервюта

Интервю на д-р Стоян Монев за Българскотo национално радио на 04.03.2021 по темата за SARS COVID 2

Д-р Стоян Монев: Политиката отстъпи на обществените настроения, ще има тежки последици

Проблемът на „Спутник V“ е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти

Ако имате трима души със старата мутация на Covid19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 хиляди души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това“. Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в Covid сектор в общинска болница в Германия. Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.

Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици„, уверен е лекарят.

Д-р Стоян Монев прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.

„Има известни резерви в Германия към ваксината на „АстраЗенека“, която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от „Пфайзер“, което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина“.

Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи, при неявяване на хора от заявените списъци.

За руската ваксина „Спутник V“ той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра: 

Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да е опасна, дори данните са много добри. Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. … Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията“.

Д-р Монев коментира, че навсякъде по света темата за Covid-19 се използва и за политически цели.

Интервюто на Снежана Иванова с д-р Стоян Монев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник: https://bnr.bg/horizont/post/101431355/d-r-stoan-monev-politikata-otstapi-na-obshtestvenite-nastroenia-shte-ima-tejki-posledici

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *