Видео, медии и интервюта

Д-р Стоян Монев: Имаме избор – да се ваксинираме или да боледуваме

Всички научни колективи – в целия свят, по всички университети – не защитават мнението на доц. Атанас Мангъров

„Нямаме защита срещу Делта варианта, защото можем да сме сигурни, че всички, които не са ваксинирани, ще боледуват. Имаме избор – да се ваксинираме или да боледуваме“.

Това заяви в интервю за БНР д-р Стоян Монев, лекар в общинска болница в Германия. Той беше категоричен, че единственото нещо, което може да предпази хората от смъртоносно и тежко протичане на заболяването, е ваксината, която дава 96% защита от смъртоносно протичане.

70% от пълнолетните граждани на ЕС вече са получили поне една доза ваксина срещу Covid-19 По думите му цитираните от Урсула фон дер Лайен 70% са при пълнолетното население, но ваксиналното покритие като цяло е под 60%: „В Германия то е 49,6%, а в България е между 15 и 17 процента“.

Д-р Монев даде пример със задължителните ваксини, които се поставят на бебетата в първите 6 месеца след раждането им: „Още в първите дни и месеци от живота си бебетата се ваксинират наведнъж с 6 ваксини, комбинирани в една. Всяка една от тези 6 ваксини е тествана на много по-малко хора, отколкото ваксините срещу Covid-19 на четирите най-големи фирми производители.

Ваксините, които имаме днес, са много по-сигурни и по-тествани от ваксините срещу морбили, примерно, които имаме от 1962-ра година. Това е медицински факт и тук няма място за мнение. Не трябва да се бърка мнението с медицинския факт“. Държавите, в които има традиционно недоверие в управлението, ваксиналната готовност е много по-ниска, посочи лекарят: „Това са държави от Източна Европа, там хората не вярват не само на ваксините, те не вярват на нищо – на политиците си, на новините, а ваксината е само едно от многото неща, в които хората не вярват“.

Д-р Стоян Монев представи факти от болницата в Германия, в която работи: „В моето отделение има около 500 пациенти – приети и лекувани, нито един от тях не е двойно ваксиниран. Нито един двойно ваксиниран човек не е приет за лечение в болницата и няма починал двойно ваксиниран. От останалите хора, които са с тежко протичане в интензивно отделение, 80% са с произход или ориенталски, или от Източна Европа“.

Той призова да не се канят в медиите в България медицински лица, които „още повече влошават ситуацията с информираността на населението“. По думите му всички научни колективи – в целия свят, по всички университети – не защитават мнението на доц. Атанас Мангъров за Covid-19 и ваксините.

Във връзка с подписването на информирано съгласие преди поставяне на ваксина срещу Covid-19, д-р Монев обясни, че това не означава отказ от отговорност: „В ЕС няма такъв юридически казус „отказ от отговорност“. Хората трябва да са информирани за медикаментите, които приемат и затова е информираното съгласие, като част от документите, които подписваме за всичко – ново лекарство, нова ваксина“.

В предаването „12+4“ българската журналистка Даниела Горчева, която живее в Нидерландия, коментира, че там ваксинацията е започнала по ред, определен от годината на раждане: „Ние много дълго време чакахме. По този начин се намалява натискът върху здравната система, тъй като има и планови операции, но когато се задръстят интензивните отделения само с Covid пациенти, не може да бъде направена нито една животоспасяваща операция“.

Горчева уточни, че заради това, че Нидерландия е много гъстонаселената, е имало много строги мерки и локдауни. От случаите на новозаразени с коронавируса се вижда, че от Делта варианта са засегнати неваксинираните хора, посочи тя. Интервютата на Диана Янкулова с д-р Стоян Монев и с Даниела Горчева в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковите файлове.

Източник на текста, на интервюто и на правата върху него: https://bnr.bg/post/101504560/d-r-stoan-monev-imame-izbor-da-se-vaksinirame-ili-da-boleduvame

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *